Orde van Verdinste 2024

Orde van Verdinste d'n Turftreiër voor:

Leo Ummenthun

Foto: Anne Ummenthun

Tijdens de 1e zittingsavond is door de Carnavalsvereniging de Turftreiërs, de Orde van Verdinste, d’n Turftreiër, uitgereikt aan Leo Ummenthun. Leo ontvangt deze onderscheiding voor zijn jarenlange grote inzet voor het verenigingsleven en ondernemers van America.

Leo is naast zijn jarenlange lidmaatschap bij voetbalclub AVV in de laatste jaren als voorzitter actief. Hierbij kreeg Leo meteen een forse vuurdoop met het wegwaaien van het dak van het clubgebouw. Maar dit werd al snel omgezet in het compleet renoveren van de kleedlokalen en kantine. Deze verbouwing wordt grotendeels gedragen door vrijwilligers en leden van de voetbalclub en hier is Leo dan ook zeer trots op. Met het einde van de verbouwing in zicht begint alles op zijn plaats te vallen en mag het resultaat er wezen.

In de beginperiode van Joekskapel “Mekkeluk Zât” is Leo een keer binnen gewandeld omdat zij repeteerden bij de buren. En al snel werd Leo lid ondanks geheel amuzikaal te zijn. Leo begon als vaandeldrager om via de tamboerijn en bekkens bij de grote bas uit te komen, die hij tot nu toe nog steeds bespeelt. Toen het toenmalige oefenlokaal bij Wijnhoven wegging werd het nieuwe oefenlokaal bij Leo achter in de bakkerij gebouwd.

Vanuit Leo en de Joekskapel zijn de slotconcerten van Rowwen Hèze uiteindelijk naar America gehaald. Nadat ze dit 5 jaar georganiseerd hadden was er besloten om hiermee te stoppen maar Leo en een aantal leden van de Joekskapel werden toch benaderd om de slotconcerten door te willen zitten i.c.m. de voetbalclub en ook in de latere organisatie. Dit werd weer opgepakt en is nu uitgegroeid tot het slotconcert zoals we het nu kennen.

Tijdens het runnen van de bakkerij werd de alom bekende bus voor het bezorgen ook veelvuldig door de verenigingen gebruikt. De vereniging hoefde Leo maar te vragen en de bus kon geleend worden voor hun activiteiten.

Verder heeft Leo zich ook ingezet voor de ondernemers van America. Zo’n 20 jaar is Leo voorzitter geweest van de ondernemers vereniging van America. Maar zet Leo zich ook in voor de leefbaarheid van het dorp zoals recent met de betrekking tot de nieuwe Dagwinkel.

Naast Leo is zijn vrouw Franka ook geen onbekende in het verenigingsleven van America. Met name vanwege haar jarenlange inzet voor de jeugdcarnaval. Beiden ondersteunen elkaar bij hun inzet voor het verenigingsleven en ondernemers van America.

Al die jaren vol inzet als vrijwilliger voor de gemeenschap van America is voor Carnavalsvereniging De Turftreiërs reden genoeg om de Orde van Verdinste, d’n Turftreiër, dit jaar aan Leo uit te reiken.