Orde van Verdinste 2023

Orde van Verdinste d'n Turftreiër voor:

Kees en Martha Selten

Op vrijdagavond 10 februari tijdens de 1e zittingsavond zal Carnavalsvereniging de Turftreiërs, de Orde van Verdinste, d’n Turftreiër, uitreiken aan Kees en Martha Selten. Zij ontvangen deze onderscheiding voor hun inzet voor de Americaanse gemeenschap.

Kees is in 1982 in America komen wonen aan de Griendtsveens weg, waar hij direct zijn stempel heeft achter gelaten met het oprichten van de buurtvereniging. Met deze buurtvereniging maakte hun ieder jaar een carnavalswagen. Velen zullen “Café de Vuile Vinger” , “Hart van America bloeit”  of  “ De Kroon op het toneelstuk de Zwarte Plak “ nog wel kennen.

Kees is loonwerker in hart en nieren, maar door de lange dagen en vaak ook weekenddiensten is het moeilijk om een club te vinden, waar hij bij kan. Maar verlossing komt als Jack Derix roept “in de winter ziede toch vreej”. Verrek das woar, en zo is Kees bij Carnavalsvereniging CV de Turftreiërs terecht gekomen. In september 1982 is hij lid geworden van de Turftreiërs. Om het carnavalsseizoen daarna direct goed door te pakken, is Kees bij de Raad van Elf gekomen. Tot 1987 heeft Kees de Raad van Elf gediend, waarna Henk Philipsen zei dat Kees een goede Ceremoniemeester zou zijn. En zo werd Kees in 1988 omgedoopt tot Ceremoniemeester van CV de Turftreiërs. Samen met Vorst Henk Daniëls heeft hij vele jaren de prinsen bijgestaan en heeft hij de eerste “Turfsteker” mee uit mogen reiken. Dit maakt het natuurlijk extra mooi dat hij hem nu zelf in ontvangst mag nemen. Voorop in de optocht in de gekste wagens. Kees is tot 2002 Ceremoniemeester gebleven. Tegenwoordig is hij nog altijd lid van CV de Turftreiërs. Ook heeft Kees een aantal keren meegedaan met de Zittingsavonden.

Tijdens en na het geweldige avontuur als Ceremoniemeester is Kees samen met een aantal enthousiaste leden ook de zoaterdaag-oavend commissie gaan verzorgen. Dit clubje verzorgt de opening van het carnavalsseizoen en zet de jubilarissen op een ludieke wijze in het zonnetje. Zo werd er een aantal jaren geleden door de heren een grote stalen visboot in De Doel gezet om een prachtig stuk op te voeren.

Met de buurtverenigingen was Kees nog niet klaar. Zo is hij ook nog een aantal jaren voorzitter geweest van de “Peardsvottebuurt”. Ook werd er in de buurt geïnvesteerd in de leefbaarheid. Zo komt er een zandbak, een jeu de boules-baan en een mooie speeltuin. Helaas is deze buurtvereniging op een laag pitje komen te staan, maar is er gelukkig weer nieuw leven ingeblazen.

Ook zet Kees zich nog jaren in voor de jongeren Soos in America “Cartouche”. Hier heeft hij 5 jaar het voorzitterschap op zich genomen.

En toen in 2006 kwam voor Kees de kers op de taart. Hij werd door André Daniëls gebeld met de vraag of hij Prins van CV de Turftreiërs wilde worden, Kees gaf aan hier even over na te moeten denken waarop zijn Prinses Martha zei: ‘doa hoafde toch neet over noa te denke, dat motte gewoen doon'. Dit zien zowel Kees als Martha nog steeds als een groot hoogtepunt in hun leven.

De jaren volgde, en nadat er gezondheidsproblemen om de hoek kwamen kijken, zocht Kees iets om toch weer zijn ei in kwijt te kunnen. Kees is toen naar eigen zeggen bij “Aan de Brug” binnen gerold. Hier zocht hij wat bezigheden en nam hij de taak als beheerder op zich. Hierin mogen we ook zeker Martha niet vergeten. Martha was net als in de voorgaande periode, Kees zijn steun en toeverlaat. Dat ook Martha veel werk verricht bij “Aan de Brug” en hier veel uren ingestoken heeft, is wel duidelijk voor iedereen. Samen zorgden ze er voor dat alles klaarstond, regelden ze de koffie en zorgden ze ervoor dat er door veel Americanen op een prettige manier vergaderd kon worden. Ook nu Kees een stapje terug doet en zijn taak als beheerder heeft overgedragen, blijft Martha zich nog inzetten voor “Aan de Brug”.  Kees is nog regelmatig te vinden bij “Aan de Brug”.  Nu om te biljarten, want "als je elke keer komt kijken, kun je net zo goed mee doen" aldus Kees.