Orde van Verdinste 2021

Orde van Verdinste d'n Turftreiër voor:

Fred Peek

Fred woont nu zo'n 42 jaar in America en in deze periode heeft Fred zich meer dan verdienstelijk gemaakt voor de Americanen. Tijdens zijn werkzaamheden als activiteitenorganisator bij het Meerdal en Loohorst fungeerde Fred vaak als directe link naar de Americaanse gemeenschap en had hij oog voor de gemeenschap.

Zeer bekend is de actie die hij hield op de basisschool met de kinderen van Tsjernobyl, die hier op bezoek waren. Tsjernobyl werd in 1986 getroffen door een kernramp. En om de ellende voor even te vergeten, werden er bezoeken aan Nederland georganiseerd. Ook verenigingen, de basisschool met hun schoolreisjes en individuen klopten zelden vergeefs aan bij Fred.

In het jaar 1986 organiseerde hij de Dutch Balloon Trophy op Loohorst en de voetbalvelden, waardoor er veel ballonvaarders en bezoekers naar ons dorp kwamen. Een prachtig gezicht dat vele onder ons zich nog zullen herinneren.

Verder is Fred bij AVV America bekend als voormalig voorzitter, leider van de veteranen, jeugdtrainer en scheidsrechter. Ook voor de lokale korfbalverenigingen van America, Hegelsom en Ysselsteyn was Fred actief.  Daarnaast is Fred 5 jaar lid geweest van de omroepraad van Lokale omroep Rozah.

Ook bij Toneelvereniging de Vrije Spelers was Fred betrokken bij 2 grote producties namelijk “de Zwarte Plak” in 1989 en “de Goude Helm” in 1994.

Van 1995 tot 2005 is Fred voorzitter geweest van stichting Aan de Brug. Tien mooie jaren waarin hij Aan de Brug bestuurde en leiding gaf.
Vanaf 2015 tot heden doet Fred de planning van ViA America (vervooer in America) en is daarnaast actief als vrijwillige chauffeur bij deze succesvolle vervoersdienst.

Ook was Fred een van de vele vrijwilligers van buurtvereniging Caeciliahof, die zorgen dat alles er op en top bij ligt in hun hofje. Fred is sinds kort verhuist naar de Meister Rongenstraat. Hopelijk voor deze buurt ligt deze straat er straks net zo goed verzorgd bij als het Caeciliahof.

In het LaefHoes is Fred gastheer tijdens het bloedprikken en bij het Repaircafe America elke eerste zaterdag van de maand.

In onze ogen heeft deze alleskunner de Orde van Verdinste dik en dubbel verdiend.  Zonder zijn steun en toeverlaat Mariëtte was dit alles natuurlijk nooit gelukt. Wij wensen Fred en Mariëtte het beste op de Meister Rongenstraat en dat hij zijn vrijwilligers werk voor America nog lang voort mag zetten.

Alaaf