Orde van Verdinste 2018

Orde van Verdinste d’n Turftreiër voor:

Ton Derix

orde2018_tonderix

Tijdens de 1e zittingsavond zal Carnavalsvereniging de Turftreiërs, de Orde van Verdinste, d’n Turftreiër, uitreiken aan Ton Derix. Ton heeft zich jarenlang op diverse manieren ingezet voor de leefbaarheid in America.

Ton is in 1992 begonnen met het sponsoren van AVV America. Hier heeft hij vorig jaar nog een onderscheiding gekregen voor 25 jaar sponsering van deze club. Hij sponsorde niet alleen de voetbalclub, ook de tennisclub en vele andere verenigingen zijn jarenlang door hem gesponsord geweest. Daarnaast heeft hij ook bijgedragen aan de nieuwe tenues van fanfare St. Caecilia.

De tennisclub, welke hij een extra warm hart toedraagt, richtte hij in 1996 op. Bij deze gezonde club heeft hij 14 jaar in het bestuur gezeten en is hij nog steeds fanatiek lid van.

Ton is mede initiatiefnemer en sponsor geweest van de nieuwe tenues van de “Ald Prinse” van America. Bij deze club mocht hij zich na zijn prinsenavontuur in 2000 ook toevoegen.

Samen met zijn vrouw Diny richtte hij Station America op. Na een fikse verbouwing kwam er een spetterende opening in september 2008. Jarenlang zorgde dit voor meer leven in de dorpskern van America. Er werd geregeld een feestje georganiseerd, waar Ton veel energie in stak om ieder feestje weer tot een succes te maken. Hij heeft er altijd voor gestreden dit café in ere te houden. Het pand, waar Station America in was gevestigd, is in 2016 verkocht en daardoor gesloten.

Ton zou Ton niet zijn als hij weer een andere uitdaging aan zou nemen, met altijd in het achterhoofd dat America er beter van moet worden. Zo heeft hij samen met Jac Philipsen ervoor gezorgd dat er weer een supermarkt in America staat, genaamd de Dagwinkel. Het America dat na de sluiting van de Spar minder bruisend was werd nieuw leven in geblazen.