Orde van Verdinste 2015

Orde van Verdinste d’n Turftreiër voor:

Maria Donkers-Cox


A.s vrijdagavond 6 februari tijdens de 1e zittingsavond zal Carnavalsvereniging de Turftreiërs, de Orde van Verdinste, d’n Turftreiër, uitreiken aan Maria Donkers-Cox. Maria ontvangt deze onderscheiding voor haar jarenlange grote inzet bij De Zonnebloem en haar bestuurswerk bij de Vrouwenbeweging.

In juli 2000 is Maria met haar man Gerrit in America komen wonen. Zij zijn toen gestart met een plantenkwekerij op de Graafsebosweg. Om goed onder de mensen te komen, is ze meteen bij de Vrouwenbeweging (V.B.A.) gegaan. En vanaf januari 2001 tot op heden actief in het bestuur. Waar ze, samen met de andere bestuursleden, diverse activiteiten organiseert. Bij iedere activiteit draagt Maria een toepasselijk gedicht voor. En zelfs in het Peelklokje zien we regelmatig een gedicht van haar.

In 2001 werd ze vrijwilligster bij de Zonnebloem. Dit is een organisatie, die zich inzet voor mensen die lichamelijk beperkt zijn door een ziekte of handicap. De vrijwilligsters van de Zonnebloem brengen bezoekjes aan huis, organiseren uitstapjes en andere activiteiten. In 2003 nam Maria het stokje over van Bep Brugmans en werd coördinator van America. Ieder jaar worden zo’n tien activiteiten gepland. Als coördinator is zij actief bij de organisatie van deze uitstapjes. Alles bespreken met de vrijwilligers, wie mee gaat en wie rijdt , enz. En vanuit America is er altijd erg veel belangstelling voor deze leuke uitjes.

Sinds 2005 is Maria secretaresse van de Zonnebloem, afdeling Horst. Samen met het bestuur maakt ze het jaarprogramma en regelen ze de activiteiten. Maria is zeer actief en regelt van alles. Notuleren, bijhouden van opgaves voor activiteiten, aan- en afmeldingen van gasten en vrijwilligers. Teveel om op te noemen. En ondanks haar drukke werkzaamheden thuis, voor de Zonnebloem en Vrouwenbeweging, heeft Maria ook nog tijd gevonden om een periode in het kerkbestuur te zitten van 2001 tot 2006.

Hoewel ze het werken bij de Zonnebloem met heel veel plezier gedaan heeft, heeft ze toch besloten om in februari te stoppen. Reden voor carnavalsvereniging de Turftreiërs om haar nu bij dit naderende afscheid eens in het zonnetje te zetten. Voor al die jaren inzet voor de gemeenschap willen we haar graag de Orde van Verdinste, d’n Turftreiër uitreiken.