Orde van Verdinste 2009

Orde van Verdinste d’n Turftreiër voor:

Nellie Hermans – v.d. Munckhof

Op vrijdagavond 13 februari tijdens de 1e zittingsavond zal Carnavalsvereniging de Turftreiërs uit America, de Orde van Verdinste, d’n Turftreiër, uitreiken aan Nellie Hermans-v.d. Munckhof. Nellie ontvangt deze onderscheiding voor haar jarenlange grote inzet bij korfbalvereniging Erica, waar ze onder andere al 33 jaar als secretaresse actief is.

In 1976 werd Nellie gevraagd om het bestuur van korfbalclub Erica te komen versterken. Op dat moment stond de korfbalclub er niet zo goed voor en moest er hard aan de weg getimmerd worden om Erica een nieuwe impuls te geven. Dit lukte goed want in de jaren ’80 was het inmiddels een bloeiende vereniging geworden met ruim 130 leden. Naast de senioren waren er meerdere jeugdteams en werd zelfs een recreantenteam opgericht. In die periode startte men ook met het organiseren van de kienavonden. Inmiddels dus al ruim 30 jaar geleden. In 2002 werd het 50-jarig bestaan van de club groots gevierd. Op dat moment was het ledenaantal teruggelopen, vooral bij de jeugd. En zag het er niet zo rooskleurig uit. Tegenwoordig neemt de animo bij de jeugd weer toe en is men nog steeds lekker sportief bezig.

Al die jaren heeft Nellie zich volledig ingezet voor haar club. Zij nam vele taken voor haar rekening. Niet alleen het secretariaat, maar alles wat maar komt kijken bij het leiden van een vereniging. Haast teveel om allemaal op te noemen. Van het notuleren van vergaderingen, het regelen van wedstrijdsschema’s, teamopgaven bij de bond, naast het af en toe fluiten van een wedstrijd en zelfs frikandellen bakken bij de kienavonden. Zij hielp bij verschillende acties van de club om geld in het laatje te krijgen. Zo was er ook jaren geleden de oliebollenactie, waarbij zo’n 4.000 oliebollen werden gebakken in de oude champignonskelders bij Keijsers. Dat was flink pezen. Zij trainde de recreantengroep en was begeleidster van de senioren. Bij haar kon men ook terecht voor sportkleding. En vele jaren werden de bestuursvergaderingen bij haar in de keuken gehouden en stond de koffie altijd klaar. Moest er iemand vervangen worden of was er hulp nodig, Nellie haar telefoonnummer stond hoog op de lijst. Zoals iemand onlangs zei: “Je moet niet zeggen Nellie is bij de korfbalclub, maar Nellie is de korfbalclub!”.

Daarbij is Nellie een echte carnavalliste, want ze doet samen met de groep van de Zwarte Plak al 11 jaar mee met de optocht. En ze is samen met haar echtgenoot Arno een vaak geziene gast bij de diverse carnavalsactiviteiten in ons dorp.

De grote bijdrage van Nellie Hermans-v.d. Munckhof aan de korfbalsport in America is voor Carnavalsvereniging de Turftreiërs de reden om de Orde van Verdinste d’n Turftreiër dit jaar aan haar uit te reiken.