Orde van Verdinste 2007

Orde van Verdinste d’n Turftreiër voor:

Jeu Pouwels


Op vrijdagavond 9 februari tijdens de 1e zittingsavond zal Carnavalsvereniging de Turftrei
ërs de Orde van Verdinste, dn Turftreiër, uitreiken aan Jeu Pouwels. Jeu ontvangt deze onderscheiding voor zijn jarenlange grote inzet bij de voetbalclub AVV America en de Stichting Jeugdcomit
é. Als 18-jarig broekie startte Jeu als jeugdleider bij de voetbalclub. En hetzelfde jaar meldde hij zich ook aan als lid van het Jeugdcomité.

 Een van Jeus eerste wedstrijden was met een D-elftal naar Venray. Natuurlijk op de fiets zoals dat toen nog ging. Want tegenwoordig gaan de pupillen met de auto. Van de jongens die hij in die eerste jaren begeleidde, heeft hij later nog de zoontjes in zijn team gehad. Zo zie je maar, de bal is rond! Na een aantal jaren nam hij het jeugdsecretariaat van Piet Verbers over. Hij regelde wedstrijden en toernooien, zorgde voor materialen, ledenpasjes enz. Als afvaardiging van de afdeling Jeugd heeft hij ook twee zittingsperiodes in het hoofdbestuur gezeten. Daarnaast was hij o.a. een van de mede opstarters van de Voetbalvriendjesdag. Na de komst van Ger van Ginkel als voorzitter van de jeugd, begon Jeu wat zaken af te schuiven en hield hij zich vooral bezig met het begeleiden van diverse jeugdteams. Zijn favorieten bleven echter de kleintjes, de F-, E-, en D-spelertjes. En na een verloren wedstrijd trakteerde Jeu ze wel eens op een chipszakje of een lolly. Dan zeiden de jongens: Waarom krijgen we dat, we hebben toch verloren?. Waarop Jeu dan zei: Dat is omdat je goed je best hebt gedaan. Op het laatst is hij nog bijna kampioen geworden met zijn F2. Maar na 35 jaar besloot Jeu het afgelopen seizoen om te stoppen als jeugdleider. Toch heeft hij het voetbalveld niet helemaal vaarwel gezegd, want hij fluit als scheidsrechter nog regelmatig wedstrijden.  

In diezelfde periode was Jeu ook actief als bestuurslid van het Jeugdcomité, dat zich elk jaar bezig houdt met het regelen van de Jeugdcarnaval. In die begintijd werd carnaval voor de jeugd nog in de tuinbouwloods gehouden, die met zwart plastic-gekleurde lampen en veilingkistjes werd omgetoverd tot feestzaal. Buiten carnavalstijd was men ook bezig met de bekende disco-avonden in de bondszaal. Deze waren erg in trek bij de jeugd van heinde en ver. Wie kent niet de discotheken uit die periode zoals Snif ’n Snuf en de Peacemakers. Ook was Jeu een van de mede-organisatoren van de allereerste Rockweekends, in die tijd door het Jeugdcomité samen met OJC Cartouche georganiseerd. Waar bekende namen optraden zoals The Dizzy Man’s Band en Long Tall Ernie & The Shakers. Vanaf halverwege de tachtiger jaren was de organisatie van de jeugdcarnaval de hoofdmoot. Ook de playbackshow voor de jeugd is toen ontstaan. Jeu heeft al die activiteiten mee georganiseerd en als penningmeester de financiën voor zijn rekening genomen. Zo’n 36 jaar heeft hij geholpen bij het verkiezen en uitkomen van jeugdprinsen- en prinsessen. En ook dit jaar draait hij weer gewoon mee, zoals altijd als de man van de centen”!

Al zijn activiteiten voor de Americaanse gemeenschap vormden voor Carnavalsvereniging de Turftreiërs meer dan genoeg redenen om de Orde van Verdinste d’n Turftreiër dit jaar uit te reiken aan Jeu Pouwels.