Orde van Verdinste 2017

Orde van Verdinste d’n Turftreiër voor:

Ruud Baltussen

ruud-baltussen

Op vrijdagavond 17 februari tijdens de 1e zittingsavond zal Carnavalsvereniging de Turftreiërs, de Orde van Verdinste, d’n Turftreiër, uitreiken aan Ruud. Hij ontvangt deze onderscheiding voor zijn grote inzet voor America in de Dorpsraad en ’t Laefhoês en tal van andere werkgroepen in het dorp.

Ruud zit sinds 2010 actief in de dorpsraad van America. Hierin heeft hij onder andere in de werkgroep Buurtkracht America gezeten. Dit was een samenwerking tussen de dorpsraad en Enexis ter stimulering van duurzame maatregelen. Zo kon je je huis energie zuiniger maken door te isoleren, zonnepanelen of een zuinigere ketel aan te schaffen. Ruud hield zich hierbinnen voornamelijk bezig met de zonnepanelen. Uiteindelijk hebben ze samen voor meer dan 30 woningen de CO2-uitstoot gecompenseerd, wat een prestatie op zich is. Momenteel is er een informatieavond om het afkoppelen van hemelwater van het riool voor te bereiden. Binnenkort volgt meer hierover.

Ook is Ruud nou betrokken bij de komst en bouw van het ’t Laefhoês. Hier zit hij vanaf 2012 in de cliëntenraad. Hij werkt en denkt mee aan de bouw en verbouw van ‘t Laefhoês. Mede door de inzet van veel vrijwilligers aan de bouw kan ’t Laefhoês gerealiseerd worden. Hierdoor wordt de zorg in America gecentreerd en behouden voor de toekomst. Met de werkgroep keuken is hij actief met de inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes. De officiële opening staat gepland op 18 maart 2017. Uit de organisatie van het ‘t Laefhoês vloeide het idee voort om een dorpsdagboek op stellen. In dit dorpsdagboek konden Americanen van verschillende leeftijdsgroepen aangeven welke wensen of ideeën ze nog over America hadden. Het dagboek werd ingevuld en doorgegeven aan een ander persoon uit de zelfde leeftijdscategorie. Alle wensen en ideeën van de mensen werden gebundeld in De Kracht van America. Uit dit boekwerk vloeide weer de nodige werkgroepen voort, zoals Bouwen in America, Samen Zorgen, Brood op de plank enz.. Deze werkgroepen wilde een aantal wensen en ideeën van Americanen bewerkstelligen.

Natuurlijk zat Ruud ook weer in een van deze werkgroepen. Wel te verstaan Vervoer in America. Deze werkgroep startte in 2013 om te onderzoeken of er een vrijwilligersvervoerdienst opgezet kan worden. Sinds april 2015 zijn ze aan het rijden onder de naam Vervoer in America en worden ondersteund met een provinciale subsidie. Deze subsidie wordt naar alle waarschijnlijkheid verlengt voor de komende 5 jaar. Het vervoer wordt gedaan met 16 vrijwillige chauffeurs die met eigen auto Americanen vervoeren naar voor hun moeilijk te bereiken plaatsen. Denk hierbij aan het ziekenhuis, Dorpsdagvoorziening of een familiebezoek. Maandelijks zijn dit ruim 100 ritten. Sjapoo!

Verder zit Ruud sinds 2014 bij de lokale PvdA Horst a/d Maas. Niet de grootste fractie. Hij is actief in de steunfractie bij de commissie samenleving. Hierbinnen bekommerd hij zich over o.a. de volgende aandachtsgebieden: Welzijn & Leefbaarheid, Werk Inkomen & Zorg (WMO, jeugdzorg, de participatiewet), Gebouwenbeheer & Accommodaties (subsidiebeleid binnen verenigingen).

Ruud heeft het afgelopen jaar zijn 15 jarig jubileum gevierd bij Mertens. Hier verricht hij voornamelijk administratief werk. Hij is heel blij dat hij bij zo’n mooi bedrijf werkt waar hij nog steeds zijn steentje bij kan dragen en zijn sociale contacten kan blijven onderhouden. Verder wil Ruud dat we alle vrijwilligers actief in America niet vergeten te bedanken voor al hun inzet om America toch weer iets mooier te maken.