Orde van Verdinste 2012

Orde van Verdinste d’n Turftreiër voor:

Henk Litjens

Op vrijdagavond 10 februari tijdens de 1e zittingsavond zal Carnavalsvereniging de Turftreiërs, de Orde van Verdinste, d’n Turftreiër, uitreiken aan Henk Litjens. Henk ontvangt deze onderscheiding voor zijn jarenlange grote inzet bij toneelvereniging De Vrije Spelers en Stichting Jeugdcomité America.

In 1973 was Henk jeugdprins en blijkbaar voelde hij zich goed thuis bij de jeugdcarnaval, want kort daarop, in 1974, begon Henk zijn vrijwilligerscarrière als bestuurslid van Stichting Jeugdcomité America. Later werd hij ook voorzitter. Dit comité organiseert jaarlijks de jeugdcarnavalsactiviteiten in het dorp. En in de 70-er jaren tot midden 80 waren er ook de disco-avonden.

In 1986 werd voor de eerste keer de jeugdplaybackshow georganiseerd, waarvan Henk 21 jaar de presentatie voor zijn rekening nam. Bij de jeugd was hij dan ook wel bekend als Henkie Huisman. In 1996 werd ter gelegenheid van de 11e editie van de jeugdplaybackshow, een extra avond ingelast voor alle oud-winnaars. Zij brachten nogmaals hun toenmalige winnende liedjes. Dit was een enorm succes, vandaar dat sinds 2000 ook een playbackshow voor volwassenen wordt georganiseerd. Ook hier nam Henk vele jaren de presentatie voor zijn rekening.

Bij al die activiteiten was Henk een van de kartrekkers van het jeugdcomité. Hij organiseerde, regelde, was creatief in het oplossen van problemen. En stond hij niet op de bühne, dan was hij wel achter de tap te vinden om iedereen te voorzien van een drankje.

Een andere hobby van Henk is de toneelvereniging. Henk speelt letterlijk en figuurlijk een grote rol binnen de Vrije Spelers. Sinds 1973 is Henk lid van deze vereniging. Vanaf 1985 zit hij in het bestuur, waarvan de laatste 15 jaar als voorzitter. Hij doet alles bij het toneel. Voorzitten van vergaderingen, nieuwe stukken uitzoeken en zoeken van regisseurs, bedenken en bouwen van decors, en hij stelde zijn loods ter beschikking voor opslag van spullen en repetities. Maar de bewoners van America zullen hem het beste kennen van zijn vele uiteenlopende rollen. Naast het “normale” werk voor de toneelvereniging is Henk een van de promotors van de grote toneelproducties. Als bestuurslid van het productieteam heeft hij al die producties mee-georganiseerd. Op de meest uiteenlopende locaties werden fantastische stukken gespeeld, zoals de laatste keer midden in het bos bij de Waan van de Maan. Henk is al jaren het gezicht en aanspreekpunt van de Vrije Spelers.

Henk heeft altijd een zeer groot verantwoordelijkheidsgevoel gehad voor beide verenigingen. Bij alle activiteiten was hij aanwezig. Hij kwam als eerste en ging als laatste. Niets was hem teveel. Hij hield altijd een vinger aan de pols.

Het komende jaar zal Henk echter het werk voor zijn geliefde verenigingen op een kleiner pitje moeten zetten. Hij is begin januari gestart als uitbater van café Boëms Jeu. Maar al die jaren vol inzet als vrijwilliger bij de jeugdcarnaval en het toneel in America, is voor Carnavalsvereniging De Turftreiërs reden genoeg om de Orde van Verdinste d’n Turftreiër dit jaar aan hem uit te reiken.