Orde van Verdinste 2010

Orde van Verdinste d’n Turftreiër voor:

Ine Daniëls-van der Coelen

Op vrijdagavond 5 februari tijdens de 1e zittingsavond zal Carnavalsvereniging de Turftreiërs, de Orde van Verdinste, d’n Turftreiër, uitreiken aan Ine Daniëls-v.d. Coelen. Ine ontvangt deze onderscheiding voor haar jarenlange grote inzet voor onze dorpsgemeenschap.

Een van de grootste hobbys van Ine is zingen. Eerst vroeger in het kinderkoortje van zuster Margriet. Daarna bij het Jongerenkoor, het Gemengd Koor en nu nog steeds bij Zanggroep My Way. En natuurlijk niet te vergeten de laatste 3 ½ jaar bij de Golde Liesjes. Tijdens al die jaren heeft Ine meegeholpen in de organisatie van deze koren. In september 1978 heeft ze het Kinderkoor de Peelpareltjes mee opgericht en ze is hier na 31 jaar nog steeds secretaris/penningmeester van. Ook was ze 20 jaar secretaris van het Jongerenkoor.

Doordat Ine actief was voor het Kinder- en Jongerenkoor kwam vrijwilligerswerk voor de kerk ook in beeld. Het begon vroeger met het mee samenstellen van de Jongerenmissen. En daarbij heeft ze tussen 1981 en 1989 in het Kerkbestuur gezeten. Vanaf 1997 is ze lid van de werkgroep gezinsmissen geworden. Die verzorgen meestal met Pasen, Pinksteren, Kerstmis en in het najaar een gezinsmis. Dit betekent kinderen vragen op school, een boekje samenstellen en maken, taken verdelen, oefenen met de kinderen en het begeleiden van de kinderen tijdens de gezinsmis.

Ze helpt ook mee bij de voorbereiding van de 1e heilige communie. Om dit aan de kinderen te leren, geeft ze een aantal vrijdagmiddagen les na schooltijd. Vergaderen met de ouders, oefenen in de kerk en natuurlijk de dag van de communie zelf. Zo gaat het ook bij de voorbereidingen voor het vormsel.

Vanaf 2001 is ze werkzaam als vrijwilligster bij de avondwake groep. Verder doet ze nog allerlei werkzaamheden voor de kerk. Ze is lector (voorlezen), poetst 2x per jaar het koperwerk, de kerststal opbouwen, schema’s maken voor de lectoren/kosters/collectanten e.d. En met de grote poets de ramen wassen, want niemand anders durft op die lange ladders te gaan staan.

Jaren was ze op de basisschool vrijwilligster bij de bibliobus. Logisch dus dat ze zichzelf spontaan aanmeldde toen de bibliotheek in 2005 van start ging met een servicepunt in America. Leuke bijkomstigheid vindt ze zelf dat ze alle kinderen van de basisschool kent van naam.

Ze is verder bestuurslid van buurtvereniging ’t Turfhöpke, waar ze o.a. altijd het buurtblad voor maakt.

En natuurlijk heeft ze ook altijd voor onze Carnavalsvereniging klaargestaan, o.a. met het interviewen van de Prins voor het carnavalskrantje. En als dochter van een kastelein (Külkes Jan) natuurlijk meehelpen achter de tap. Ook aan het verzorgen van onze Grootvorst Henk heeft ze altijd haar handen vol gehad.

Verder was ze 20 jaar lang tijdens de zittingsavonden te zien op de bühne. Waar ze optrad, samen met broer en zus, als de Külkes. Menig dorpsgenoot werd ludiek op de korrel genomen.

Al deze activiteiten van Ine zijn voor Carnavalsvereniging de Turftreiërs meer als voldoende reden om de Orde van Verdinste d’n Turftreiër dit jaar aan haar uit te reiken.