Orde van Verdinste 2005

Orde van Verdinste d’n Turftreiër voor

Truus Arts

 truus

 Op vrijdagavond 28 januari a.s. tijdens de 1e zittingsavond zal Carnavalsvereniging de Turftreiërs uit America de Orde van Verdinste, d’n Turftreiër, uitreiken aan Truus Arts. Truus ontvangt deze onderscheiding met name vanwege haar jarenlange grote inzet voor diverse zangkoren in America. Daarnaast regelde en regelt Truus allerlei zaken voor de kerk. Naast actief zangeres bij diverse koren is Truus oprichtster of mede-oprichtster van maar liefst 4 koren in America, te weten het Jongerenkoor (1969), het Dameskoor (1970), het Gemengd Koor (1975) en het Kerkkoor (1995). Van het Jongerenkoor en het Gemengd Koor was Truus respectievelijk 25 en 20 jaar voorzitster. In deze functie is zij voor het Dameskoor en het Kerkkoor nog steeds actief vanaf de oprichting. Beide koren worden ook regelmatig door haar gedirigeerd. Verder was Truus 15 jaar voorzitster van het Kinderkoor. Onder haar bezielende leiding hebben de diverse zangkoren in America in al die jaren een breed repertoire opgebouwd, wat tijdens talloze kerkdiensten en uitvoeringen op prachtige wijze ten gehore is gebracht.
Ook voor de kerk was en is Truus zeer actief: zij zorgt al jaren voor het poetsrooster, poetst zelf ook volop mee en regelt ook dat alles netjes gewassen en gestreken wordt. Carnaval heeft ook altijd een warm plekje in haar hart gehad. Eind jaren ’60, begin jaren ’70 maakte Truus deel uit van de destijds zeer bekende “Pronkbone”, die lokaal en regionaal scoorden met de carnavalskraker “Oma’s hotpants”. Omdat dit liedje destijds op de plaat is gezet, is de originele versie nog steeds te beluisteren op de CD van de Turftreiërs. Over de tijd met de Pronkbone vertelt Truus: “Het was elke keer feest als we op stap gingen en we maakten van alles mee. Zo traden we een keer in Meterik op en ook Mel Brugmans (voormalig zelfstandig electricien in America) was uiteraard bij ons weer van de partij. Riep opeens iemand uit het publiek naar Mel”: “je staat daar wel gezellig te zingen, maar kom mijn wasmachine maar maken!” Gelukkig konden zowel Mel als de betreffende persoon er smakelijk om lachen. Voor velen staan ook de carnavalsfeesten, eind jaren ’70 in de Macon-hal (destijds eigendom van Giel en Truus Arts) natuurlijk nog in het geheugen gegrift. Van heinde en verre kwam men daar naartoe om de Jeugdcarnaval in America te vieren. Verder heeft Truus al regelmatig hulp geboden bij de Boerenbruiloft. Naast dit alles is Truus betrokken bij de organisatie van de Astma-collecte in America.

Voor haar grote inzet voor de kerkelijke muziek ontving Truus in oktober 2003 de Pauselijke onderscheiding Benemerenti, een onderscheiding die haar grootvader in het verleden ook al had ontvangen. Al haar activiteiten voor de Americaanse gemeenschap vormen voor Carnavalsvereniging de Turftreiërs meer dan genoeg redenen om de Orde van Verdinste d’n Turftreiër dit jaar uit te reiken aan Truus Arts.